Savska cesta 41, Zagreb
kadus@kadus.hr
+385 99 5120 488
Razvoj zaposlenika

Razvoj zaposlenika

Kako definirati profesionalni rast i razvoj zaposlenika


Kad govorimo o razvoju zaposlanika, mislimo na rast koji će osigurati organizaciji kompetentne kadrove i istovremeno zadovoljiti njihove osobne interese u smislu ostvarenja željene karijere. Tradicionalno, karijera je predstavljala broj promaknuća u nekom vremenu, praćenih odgovarajućim rastom plaće. Takvu su karijeru zaposlenici ostvarivali u pravilu postepeno, kroz godine rada u organizaciji u kojoj su i počeli raditi.

 

Kako su se u okruženju u posljednjih petnaestak godina dogodile značajne promjene, "one-company" karijere definitivno nestaju. Sve to je razlog zbog kojeg postoji mali broj zanimanja koja nude "doživotan posao", a broj relativno sigurnih područja rada i dalje se smanjuje. Devedesetih godina prvi koji su osjetili promjene u okruženju i ostali bez radnih mjesta bili su zaposlenici nižih obrazovnih razina, nekih proizvodnih i uslužnih zanimanja (dok je npr. 1900-te godine samo 17% poslova zahtijevalo educirane radnike, dok se danas taj postotak povisio na više od 60%).Taj se trend i dalje nastavlja i sve više pogađa i visokoobrazovane zaposlenike jer organizacije više nisu spremne imati zaposlenike kojima je radna uloga usko definirana – one trebaju zaposlenike koji su voljni i sposobni prilagoditi se nejednoznačno definiranom radnom okruženju u kojem je moguće opstati samo tako da se brzo i kompetentno odgovori njegovim zahtjevima.

 

Stoga se na globalnom tržištu rada javlja višak radne snage, ali se istovremeno dramatično povećala potreba za oslanjanjem na talente. Zašto? Zbog brzih promjena u načinima funkcioniranja i tehnologijama, kompanije koje žele opstati moraju biti fleksibilne kako bi brzo promijenile smjer ili transferirale resurse u skladu sa zahtjevima kupaca/korisnika usluga ili da bi odgovorile na akcije koje poduzima konkurencija. Uvjet da u tome uspiju je ekspertnost i visok stupanj fleksibilnosti kadrova zbog čega se uključuju u bespoštedni rat za talente. (Jedan podatak koji posredno govori o ratu za talente: prihod agencija koje se na razvijenom Zapadu bave traženjem i zapošljavanjem kadrova rastao je u posljednjih 5 godina dvostruko više od BND). Procjenjuje se da će rat za talente trajati još barem dva desetljeća, te da će uspješno zadržavanje talenata biti velika kompetitivna prednost kompanije. 


01.02.2023.

Kontakt

Savska cesta 41, Zagreb

kadus@kadus.hr

+385 99 51200488

Prijava u bazu
Radno vrijeme

Radimo od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati i tada nas možete kontaktirati ili posjetiti.

Društvene mreže

Vitomir Šimić, direktor

|

IBAN: HR1123600001102414775

|

Temeljni kapital 20.000

|

OIB: 24260602705

© Kadus.hr. All Rights Reserved.

Designed by HTML Codex